Lichaamstaal van uw konijn

Als je een konijn in huis hebt, zul je bepaalde houdingen regelmatig voorbij zien komen. Sommige houdingen hebben specifieke betekenissen, bijvoorbeeld: rechtop gaan zitten op de achterpoten kan betekenen 'Ik kijk rond voor gevaar' of 'Ik zoek iets te eten'  of 'Doe de deur voor me open'. Het is wel belangrijk om te realiseren dat elk konijn anders is en dat de lichaamstaal van een konijn niet voor elke konijn gelijk zal zijn.

Slapen of indommelen

Te herkennen aan: Als een bal zitten met de poten opgetrokken, de oren rusten of staan half omhoog en de ogen zijn half gesloten.

Wat betekent het? Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.

Relaxen

Te herkennen aan: Op zijn buik liggen met zijn poten uitgestrekt, de kop omhoog of uitgestrekt met zijn kin op de grond, de oren rusten.

Wat betekent het? Je konijn is aan het ontspannen en doet niets bijzonders. Het kan zo zijn dat hij net gegeten heeft en het voedsel dus rustig aan het verteren is.

Helemaal happy

Te herkennen aan: Op zijn rug of zij rollen met de poten in de lucht en de ogen soms gesloten.

Wat betekent het? Je konijn is ontzettend ontspannen en gelukkig. Hij heeft waarschijnlijk net een lekkere maaltijd achter kiezen, geniet van een straal zonlicht of is aan het ontspannen na een aai-, knuffel- of borstelsessie.

Geborsteld willen worden

Te herkennen aan: Rechtop zitten met het gewicht op zijn achterpoten, voorpoten strekken, oren omhoog en alert kijken.

Wat betekent het? Je konijn is om zich heen aan het kijken om te zien wat er aan de hand is en is waarschijnlijk bezig met bedenken wat zijn volgende stap zal zijn. Meestal betekent dit dat het konijn geborsteld wil worden. Het konijn zou enigszins kunnen wiebelen vanwege het feit dat hij wat instabiel staat doordat zijn poten zo dicht bij elkaar staan.

Nieuwsgierig

Te herkennen aan: Met het gewicht verdeeld over vier poten staan, neus en oren vooruit gestrekt en uitstekende staart.

Wat betekent het? Je konijn is ergens nieuwsgierig naar en wil het onderzoeken.

Zichzelf wassen

Te herkennen aan: Met het gewicht op de achterkant zitten, zijn gezicht wassen met zijn voorpoten, zijn oren omlaag trekken om ze te likken en om en om draaien om zijn zijkanten en achterkant te verzorgen.

Wat betekent het? Deze spreekt eigenlijk voor zichzelf: je konijn is zichzelf aan het wassen.

Uitwerpselen eten

Te herkennen aan: Achterover leunen met zijn neus verstopt in zijn achterste, daarna rechtop zitten en kauwen. Wat betekent het? Geen paniek. Ja, je konijn probeert zijn eigen uitwerpselen te pakken te krijgen en op te eten - dit is heel normaal voor een konijn.

Oplettend

Te herkennen aan: Achterover leunen zonder zich te bewegen, daarna rechtop zitten en kauwen.

Wat betekent het? Je konijn heeft iets gehoord en wacht af om te zien of het gevaarlijk is. Kan worden opgevolgd door...

Gevaar!

Te herkennen aan: Achterpoten op de grond stampen en wegschieten om zichzelf te verstoppen.

Wat betekent het? Je konijn denkt gevaar te hebben gezien en verstopt zichzelf uit angst.

Aandacht of eten

Te herkennen aan: Op de achterpoten rechtop staan met de oren omhoog en de neus omhoog wijzend.

Wat betekent het? Wilde konijnen doen dit om beter zicht te krijgen en om te kijken of zij ergens gevaar herkennen. Konijnen die als huisdieren gehouden worden zijn waarschijnlijk aan het bedelen om voer of proberen je aandacht te trekken.

Aaien of borstelen

Te herkennen aan: Plat op de grond liggend.

Wat betekent het? Je konijn is onderdanig tegenover jou of een ander konijn en kan vragen om geaaid of geborsteld te worden.

Jeuk

Te herkennen aan: Met zijn oren schudden, gevolgd door zijn oren van binnen te krabben met een achterpoot. Wat betekent het? De kans is aanwezig dat er haren in de oren van je konijn zitten na het aaien of borstelen, op deze manier probeert je konijn de haren uit zijn oren te krijgen. Als je konijn dit gedrag vaak vertoont, ook zonder dat je je konijn geborsteld hebt, kan dit wijzen op oormijt. Dan zul je even bij de dierenarts langs moeten.

Enthousiasme

Te herkennen aan: Met zijn oren schudden, gevolgd door een kleine hups of sprong.

Wat betekent het? Je konijn wil graag met je spelen of is ergens erg enthousiast over, bijvoorbeeld als je hem bijna gaat voeren.

Stoppen of doorgaan

Te herkennen aan: Krachtig tegen je hand, been of voet duwen.

Wat betekent het? Dit is een lastige, omdat dit twee tegenstrijdige dingen kan betekenen. Als je je konijn aan het aaien bent kan dit betekenen dat je moet stoppen. Maar, als je net gestopt bent, kan dit betekenen dat je door moet gaan. Als je niet met je konijn bezig bent en je konijn geeft je zachtjes een zetje probeert je konijn je aandacht te krijgen of vraagt hij om eten (of allebei!).

Aandacht vragen

Te herkennen aan: In je voet graven of bijten.

Wat betekent het? Je konijn probeert je aandacht te krijgen of verzoekt je om je voeten weg te halen.

Geïrriteerd

Te herkennen aan: Jou de rug toekeren of wegspringen.

Wat betekent het? Je konijn is geërgerd om iets wat jij doet wat hem niet bevalt, zoals zijn nagels knippen of zijn hok schoonmaken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.